Úvod
Seminář 2009
Navazování a zapadání

Navazování a zapadání

  David Maglia   29. dubna 2009   Ukázat komentáře

Navazování a zapadání


 


Tématem 12. filosofického semináře je „Navazování a zapadání“ - v co nejširším slova smyslu. Kde, co a jak navazuje či zapadá a příklady všeho druhu -  kultura (filosofie, beletrie, hudby), přírodní vědy (fyzika, chemie), technika (průmysl, domácí spotřebiče), stavebnictví…


 


Současně se budeme zamýšlet nad otázkami: Co znamená když něco navazuje? Co znamená, že něco do něčeho zapadá? Kde všude se můžeme s navazováním / zapadáním setkat a jaký má v daném kontextu smysl. Kde je vítané, nezbytné, automatické, smysluplné, (ne)chtěné či (ne)postradatelné? Co s ním souvisí – úplnost, kompaktnost, konzistence? Proč máme „příjemný pocit“, když něco do něčeho zapadá? A máme všichni takový pocit? Jsme či chceme být konzistentní?


 


Jako odborný garant vyzývám, abychom se nad těmito pojmy zamysleli a podělili se navzájem o svoje postřehy a příklady. Nechte se unést představivostí, neklaďte si žádné hranice. Vymýšlejte příklady, přivezte je na seminář. Nejen přísné filosofování, i myšlenky ve všech fázích vývoje, příklady všeho druhu, postřehy, koncepty – to vše patří na seminář do Horní Blatné.


 


Sám se budu snažit jít příkladem a předem se pokusím alespoň naznačit, jak široce lze o těchto pojmech přemýšlet a kam nás mohou zavést:


 


Pro filosoficky tvrdé jádro semináře nabízím svoje zamyšlení nad tématem Logický pozitivismus - navazování a zapadání ve filosofii, dále související esej R. Carnapa: Překonání metafyziky logickou analýzou jazyka a reagující esej Rostislava Letoše: Ohlédnutí za Carnapovou statí Překonání metafyziky logickou analýzou jazyka.


 


Pro spíše nefilosoficky zaměřené účastníky semináře nabízím svůj příspěvek s názvem: Puzzle a puzzlíky


 


Toto je jediný „povinný“ text k přečtení jako vstupenka na seminář, ostatní texty  a materiály již jsou vlastní příspěvky. A toto je jeho konec ;-)


 


Těším se na společné setkání v Horní Blatné !


 


 

blog comments powered by Disqus