Úvod
Seminář 2007
k diskusi se dostavit nemohu, ale ...

k diskusi se dostavit nemohu, ale ...

  Václav Bělohradský   23. července 2007   Ukázat komentáře

Václav Bělohradský


k diskuzi se dostavit nemohu, ale...


 


Mily kolego,
vase argumenty jsou silne, otazka planetarnich sil a jejich reprezentace je polozena presne. Ted ale odpovedet neumim, ci lepe nejsem schopen se nad tim zamyslet hloubeji, je horko a v pondeli budou doktorske disertace.
Planetarni oligarchie se vyznacuje tim, ze neni vazana na misto a neopakovatelne vztahy (plne smyslu) a tim ma drtivou vyhodu nad vsim co je lokalni a neopakovatelne a tim i smysluplne. Muze mit smysl to co je instalovatelne, opakovatelne, reprodukovatelne atd. atd. ? Tomu vladne ta oligarchie, tim nas zaplavuje.
Vyrovnavani se s minulosti je ceska pohadka, jedna z mnohych. Zamyslete se nad nasladlymi filmecky  Hrebejka - rikam jim hrebejkoviny. Jsou to falesne stejne jako kdyz radi na reklame tusim Komercni banky lidem, aby si klidne pujcili, vzdyt kouzlo Vanoc lze vykouzlit i bez penez, banka je na strane naseho srdce, ktere chce utracet. Jak je to snadne!
S minulosti se totiz vyrovnat nelze, ona nas drti tak jako nas drti "byti", ktere se vzdy prosazuje proti nasim zajmum, z nichz hlavni je, aby bylo vse napravitelne, reprodukovatelne, instalovatelne jinde atd. Prave to, ze to nelez, definuje minulost. S temnym odkazem na Gadamera bych rekl, "jedine byti, jehoz muzeme mit zkusenost, je minulost". Veta oskliva ale... S minulosti se vyrovnat nelze, je treba jen branit jazyk, ktery nam odhaluje jeji otresnou neoblomnost. Navic vsechny krutosti komunismu jsou jen obdobou, dost umirnenou, kolonialniho nasili, nad nimz zasnu tim vice, cim vice se k jeho studiu - hodne zanedbanemu komickym nasim eurocentrismem, obludnym nedostatkem treba i naseho filosofickeho disentu - dostavam. Komunismus je kolonizace vlastniho naroda oligarchii, budujici prumyslovou statni moc.
Co se tyce toho jakehosi ustavu pameti naroda - komicky ceske, to bude zase jedna z mnohych"pysnych princezen" ceske politicke kultury - opravdu o tom nic nevim, a pokazde se tomu smeju, pripada mi to, jako nejaka parodie z Orwella nebo spise z Polacka. Urednici v tom ustavu budou pecovat o co? O jine dokumenty nez je obycejny archiv ministerstva vnitra nebo jine archivy? Jestli jste se v te veci nejak angazoval, tak to se omlouvam, nectu vsechny vami prilozene clanky, jen vyber z nich (nikdy napriklad Dolezala, jeho vulgarni pravicacka jednoduchost me odpuzovala uz v Ceskem deniku kdysi) a o tom ustavu opravdu ale opravdu vubec nic nevim. Jen se omezuji na tvrzeni, ze je to velmi Cimrmannovske. Pamet se udrzuje prave vzdy a jen proti ustavum pameti, ktere ji kastruji a lamou a pak prodavaji na politickem trhu. Pamet hledaji dobri dokumentariste v oralnich historiich, v tom, co se za dukaz minulosti nepovazovalo, proste v jinych archivech nez jsou ty oficialni. Nebo velci spisovatele ve stopach, ktere jsme zahladili, ale prece jen zustaly citelne.
Co se tyce vychodisek k dialogu - tak tedy jen muj clanek o multikulturalismu, ktery vam, myslim, neusel. Jinak jeste muj stary text - "Postmoderniste rikaji ze". Ve ctvrtek vyjde v Salonu moje uvaha o sporu levice a pravice jako civilizacnim problemu.
Preji prijemne stolovani s filosofii, bude tam na horach prijemne. Italie se hrouti pod vlnou veder, ktere neumi zvladnout, zacina chybet voda v nekterych oblastech. Je to zvlastni, pry President of Czechland zmeny klimatu vyvratil! Ale oni ti lide tady nedostali tu jeho knihu vcas a tak si to odnesli.
Zdravi
VB


 


(Václav Bělohradský)


Sent: Saturday, July 21, 2007 9:22 AM

blog comments powered by Disqus