Úvod
Seminář 2004
Zpráva z 7.semináře SFS_HB

Zpráva z 7.semináře SFS_HB

  Petr Maglia   21. září 2004   Ukázat komentáře

Petr Maglia
Zpráva z 7.semináře SFS_HB
konaném 30.7.- 1.8.2004 na téma
FILOSOFIE VIDĚNÍ

Resumé:
Díky soustředěné atmosféře přestavěného interiéru chalupářského hostince „U Magliů“ i uvolněné svěžesti nové verandy s pípou nad zahradou, jakož i zásluhou ostrého horského povětří Horní Blatné na hřebenu Krušných hor, bohatýrských snídaní, přecházejících do oběda i večeře se září ochotného slunce, a zásluhou osvědčených relaxačních příležitostí,
program sedmého semináře stolní filosofie byl naplněn!

Téma oslovilo nejen ostřílené borce stolní filosofie, ale zasedli i noví stolní bojovníci. Hrdé diplomy, spojené s doživotní vědeckou hodností „Člen SFS_HB“, si udělila po zásluze Vědecká rada oboru stolní filosofie ve složení:

Původní kádr:
Dana Dostálková, Jan Kopál, Pavel Koziol, Jana Magliová, Petr Maglia,
Pavel Maglia, Michal Maglia, David Maglia, Zdena Nováková, Jakub Pinta,
Jana Režná, Dušan Šimek, Jan Šporcr, Josef Úlehla.

Nová krev:
Petr Hůla, Lenka Koziolová, Karel Pych, Marek Tomeček, Barbora Úlehlová.


Z průběhu seminárního setkání zaznamenáváme
(kompletní studijní materiál včetně digitální fotodokumentace je váženým zájemcům k dispozici v archivu SFS_HB u předsedy stálých orgánů, kompletní archiv od r.1998 všech dosavadních textů a vybraných snímků je k nalezení na www.blatna-cz.com )

Pátek
V pátek se účastníci postupně ze všech stran sešli v chalupě „U Magliů“, aby se ubytováni a příslušně posilněni věnovali stolně-filosofické práci, takže odborný program mohl propuknout.

Bilancování – Manifest Stolní Filosofie

Prvním bodem programu byl tradiční pokus o bilancování předešlých seminářů, aby ten nadcházející jim stál filosoficky po machovcovsku na hlavě. V této části se Petr Maglia za spoluautorství Jana Kopála opět pokusil otevřít téma „Manifest stolní filosofie“ s podkladem prezentovaným od 21.6.2004 formou nejžhavější „Aktuality“ na www.blatna-cz.com jako 4.verze Manifestu, ovšem prakticky ve znění vzniklém v rámci diskuse na 6.semináři r.2003 (viz.KÝČ/příspěvky/).

Zase se potvrdilo, že Manifest je kontroverzní věc, posun vůči stavu z minulého roku autor této zprávy zaznamenal v tom, že někteří účastníci dospěli k ochotě text odsouhlasit jako dostatečně vtipný, jiným se tento text nezdál dosti dobrým, aniž by si však slibovali jej vylepšit vlastním myšlenkovým výkonem. Zjevně nepomohla ani diskuse z r.2003 připomněním Petra Rezka a jeho poznámky „ … pokud ovšem není filosofem každý“, ani korespondence s filosofem Václavem Bělohradským, který autorovi dne 6.11.2002 v 15:28 hodin z italského Terstu napsal: „Filosofie je konverzace u stolu, je to „convivialita“, proto vase filosofovani je sul oboru.“

Téma stolní filosofie se tedy nadále nabízí k uchopení a k osvětlení z dalších stran, tak je stále živé a je námi jako trvalý vryp v šedé kúře mozkové, podobně jako ostatní témata, probraná na seminářích, tedy vtlučená do hlav účastníků pomocí masivních skleněných popelníků coby typicky hospodskou výbavou.


Program 7.semináře SFS-HB na téma FILOSOFIE VIDĚNÍ
Pod vedením odborného garanta Pavla Koziola se podařilo dohodnout odborný program pro následující den dle aktuálního stavu tvůrčí práce účastníků:
Pavel Koziol: Úvod
Pavel Koziol: Úvodní shrnutí problematiky dle eseje R.Barbarase o smyslově vnímatelném
Marek Tomeček: G. Berkeley (1685-1753) a teorie vidění (viz w-stránka/příspěvky)
Petr Maglia: Vidění ve filosofii R.Barbarase (viz w-stránka/výchozí texty)
Jan Kopál: URWHATUC (viz w-stránka/příspěvky)
Karel Pych:
Michal Maglia:
Josef Úlehla: SUSEB – zamyšlení nad filosofií vidění
Závěr – volba odborného garanta příštího 8.semináře, včetně předání insignií.
EX POST příspěvky – viz Příloha 1
Následovalo krátce před jednou hodinou po půlnoci stolně filosofické hledání ještě otevřeného pohostinství. Úspěchům tohoto hledání (v pátek i v sobotu) napomohla obec Horní Blatná simultanním pořádáním svatovavřinecké poutě, konané ne náhodou též v termínu oslav kulatého výročí založení obce některými domorodci v sousedním Německu při protireformačním odsunu evangelíků z Platten (původní název obce Horní Blatná).

Sobota
V sobotu proběhly tradiční peripetie s příjemně nepovinnou účastí, zahrnující rozvleklé snídání v narůstající společnosti probouzejících se účastníků, gradující výletem na koupaliště s osvěžujícím horským plaváním a vrcholící společným obědem v kolibě „U Medvěda“. Takže vlastní pípa na verandě se roztekla se zahájením odborného programu semináře až s hodinovým zpožděním. Autor zprávy pak měl vlastní program, když vezl horečnatou manželku k pohotovostnímu lékaři, který povolal konzilium s výslednou týdenní hospitalizací v nejbližší nemocnici.

Neděle
Dopolední procitání bylo ulehčeno pocitem dobře vykonané práce a silným letním sluncem. U rozvlékající se snídaně spolu s hostitelkou chybělo čerstvé pečivo, stejně však již byl čas oběda a s ním loučení, hořkosladké po becherovce, fernetu, bylinném elixíru apod.

Z programu 6.semináře SFS_HB 30.7.- 1.8.2004 už jen střípky
V této rubrice je autor zprávy nucen odkázat na případnou diskusi na www.blatna-cz.com , podklady ke všem příspěvkům v rukou nemaje a nedisponuje ani plnou vlastní přítomností při diskusi ze zmíněných zdravotních důvodů rodiny.

Závěr – volba odborného garanta příštího 8.semináře, včetně předání insignií
Závěrem se účastníci nečekaně vzchopili, ujistili se navzájem, že se jim téma i seminář moc líbily, takže v tradici je třeba pokračovat volbou odborného garanta příštího setkání. Nestačil návrh nástupce od odstupujícího, dalšími návrhy zúčastněných vznikla čtyřčlenná kandidátka a tajnou volbou se svým tématem přesvědčivě zvítězil a

byl ustaven Marek Tomeček odborným garantem 8.semináře SFS_HB r.2005
s názvem tématu – JAZYK A VÝZNAM – „Proc filozofie jazyka? Vedecke teze ci problemy jsou resitelne experimentalne, filozoficke nikoliv. Jsou vsak formulovany v jazyce, a proto k jejich "reseni" je uzitecne vedet, co presne znamenaji. A prave k lepsimu porozumeni filozofickych (a vlastne vsech) vet muze napomoci filozofie jazyka. K doporucene knize od J.L.Austina bych pro nenasytne zajemce jeste pridoporucil nenarocne prehledove Setkani s filozofy, Ved Mehta, Bratislava 1995 a prvnich tricet stran z knihy Filosoficka zkoumani, Ludwig Wittgenstein, Praha 1998.“, M.Tomeček, 16.9.2004

Vše bylo slavně dovršeno – halelujá !!!

Petr Maglia
Předseda stálých orgánů SFS_H.Blatná – zapisovatel
Přílohy:
Diplom – pro účastníka 7.filosofického semináře SFS_HB
Příloha 1: Informace o EX-POST příspěvcích
Příloha 2: Zkrácená recenze knihy k tématu 8.semináře - John L. Austin: Jak udělat něco slovy.
Přel. kol. autorů pod vedením Jiřího Pechara. Praha, Filosofia 2000.

blog comments powered by Disqus