Úvod
Seminář 1998
Horní Blatná - Doprava_Místopis, příloha k 1.pozvánce

Horní Blatná - Doprava_Místopis, příloha k 1.pozvánce

  Petr Maglia   17. srpna 1998   Ukázat komentáře

Příloha k Pozvánce II. na seminář ke knize:
M.Machovec: Filosofie tváří v tvář zániku

Doprava vlakem – Mezinárodní lokálka ČR-BRD
K.Vary-dolní/horní.nádr., N.Role, Nejdek, N.Hamry, Pernink, H.Blatná, Potůčky, Johanngeorgenstadt – do H.Blatné se jede něco přes hodinu vyhlídkovou trasou od 15.5.1899
(V r.1988 byl vydán PRÚVODCE „Železnicí porolavím a přes Krušné hory, 100 výletních tras.)
Od stanice H.Blatná je naše chalupa cca 100 metrů hned za viaduktem směrem na Potůčky.

Doprava po silnici
Když jedu od Prahy, stále po hlavní míjím K.Vary po novém mostě přes Ohři, z mostu výjezd doprava na skorodálnici směrem Ostrov-Jáchymov, po příjezdu do Ostrova stále po hlavní uprostřed města neminout odbočku doleva na Hroznětín, (též na Nejdek) v málo přehledné pravotočivé zatáčce, potom už stále po hlavní Hroznětín (kolem kostel s krásnou věží), Merklín, a už do hor (minule výjimečně pouze s řetězi, jak bylo vidět i v TV) Pstruží, Pernink, H.Blatná – zde vjezd levotočivou zatáčkou, stále po hlavní (směr Potůčky) s kopce (vpravo náměstí s kostelem) k železničnímu podjezdu, za ním doprava (rovně je odbočka na N.Hamry) první chalupa vlevo je ta naše.

Hospody pro poutníčka svobody
U pilota – víkendová chalupářská hospoda s kulečníkem, přiléhající k naší chalupě, soused pilot točí Prazdroj a většinou dobře uvaří polévku a hotovku, sousedka podává teplý štrůdl a velké preso.
Modrá hvězda – hotel s tradicí na náměstí Sv. Vavřince 39, 362 37 H.Blatná na hlavní (cca 300 metrů od chalupy do kopce) naproti kostelu, tel/fax 0164 / 921 86, s majitelkou paní Geroldou Předotovou jsem domluvil, že bude mít volno a není třeba nic zamlouvat dopředu, cena 100 Kč/lůžko je sousedská, čisté pokojíčky jsou dvoulůžkové a jeden třílůžkový pouze s umývadlem včetně teplé vody, zato na patře jsou přepychové nové prostorné WC a sprchy, točí se Prazdroj a kuchyně funguje cca do 21 hodin.
Lesanka – také proti kostelu na dalším rohu náměstí, nenačančaná hospoda s méně pestrou kuchyní, točí se Gambrinus a ještě něco, v poschodí je sál, kde se pořádají koncerty s atmosférou, s pivem bez kravat.
U medvěda – koliba nad náměstím na odbočce na Boží Dar s omezeným počtem míst, o víkendech večer dost plná, přes den hojně využívaná na jídlo (hotovka za 40 Kč nebo speciality, např. vošouch = krůtí maso v bramborákových koulích), medvěd osobně točí Krušovice (10 i 12)

Horní Blatná – založena jako „Platten“ r.1532 podle předem stanoveného plánu pro všechny významné městské objekty (kostel, škola, radnice, špitál aj.) s pravidelnou uliční sítí a 199 stavebními parcelami, po poválečném odsunu konec živého města, nyní opatrná porevoluční obnova, nejstarší domy jsou v jádře gotickorenesanční, převažují objekty barokní nebo zbarokizované.

Kostel sv. Vavřince – založen 1542, přestavby 1594 a 1754, krásný, pomalu se nyní restaurují obrazy, otevřen pouze na mši v neděli 11 až 11,30 hod., další dva kostely - evangelický (nad kolibou U medvěda) a hřbitovní kaple sv. Kříže jsou neprovozované.

Muzeum těžby cínu – blízko horního vzdálenějšího konce náměstí, dům čp.127 z r.1754, restaurovaný, expozice pomáhá pochopit ráz krajiny, hrabalovsky krasosmutné, její základní melodie je mollová a zní jako blues (S.Burachovič, 1982)

Rozhledna na Blatenském vrchu (1043 m) – pěšky půlhodina (ve sněhu déle), cestou zpět Vlčí jámy – jedinečná zpřístupněná propadlina s otvory bývalých cínových štol

Lyžování – sjezdovka v Perninku z chalupy dostupná ideálně vlakem, do stanice H.Blatná a ze stanice Pernink přímo na sjezdkách, běžecké trasy na všechny strany, lyžařské přechody do Německa otevřené letos jsou uvedeny v nové mapě (cykloturistické 1 : 75 000) s průvodcem (1.vyd.srpen 1998)

blog comments powered by Disqus